De Europese wilde kat is weer terug in Nederland na eeuwen van afwezigheid. Vanuit het Duitse Eifel en de Belgische Ardennen zijn ze sinds 1990 in Nederland waargenomen. De populatie die zich in Zuid-Limburg heeft gevestigd is sinds 2008 uitgebreid tot 14 exemplaren. Dat is geweldig nieuws, aangezien de kat honderden jaren lang als ongedierte werd beschouwd. Ze werden dan ook zwaar vervolgd waardoor het voortbestaan van deze kattensoort in gevaar kwam. Nu zijn ze dus weer langzaam terug aan het komen in het Nederlandse natuurlandschap, maar ze blijven een zwaar bedreigde diersoort. 

Hoe herken je een wilde kat?

De wilde kat lijkt op een zwaargebouwde, cyperse huiskat. Ze hebben een langere vacht die crème tot okergeel van kleur is met vage grijze strepen op de rug en de flanken. Op de kop en de poten zijn duidelijk zwarte strepen te zien. De staart is door de dikke beharing erg dik, met een stomp zwart uiteinde en 3-5 donkere strepen. Ook hun poten zijn plomp en dik, de snuit is breed en ze hebben lange snorharen.

Leefomgeving  en voedsel van de wilde kat

Wilde katten komen nu voor in Zuid-Limburg, waar ze zich vooral thuis voelen in oude bossen met veel structuur zoals omgevallen bomen. Daar verblijven ze overdag en met hun kittens in oude hollen van andere dieren of onder omgevallen bomen, en tegen de avond gaan ze naar nabijgelegen grasland om te jagen. Wilde katten eten bijvoorbeeld  vogels en muizen. Ze vangen hun prooi door de in een hinderlaag op te wachten. Wilde katten leven solitair, de vrouwtjes blijven op een plek en de mannetjes dwalen rond.

Gemiddeld zijn er rond de 2-5 katten per 1000 hectare. Er is nog veel meer te leren over deze fascinerende kattensoort en met een kattenverzekering voor je eigen kat kun jij helpen om ze te beschermen tegen bedreigingen.

Belangrijkste bedreigingen

Een van de grootste bedreigingen voor de Europese wilde kat is het kruisen met verwilderde huiskatten. Door grote versnippering van de leefgebieden hebben wilde katten steeds meer contact met onze huiskatten. Wanneer deze niet gecastreerd of gesteriliseerd zijn, komen er kruisingen in de populatie wilde katten. Deze kruisingen zijn kleiner van postuur en hebben een minder dikke staart. Hierdoor zal de Europese wilde kat langzaam verdwijnen uit ons natuurbeeld. Het is dan ook van groot belang dat je je katten laat behandelen, zodat ze de raszuiverheid van deze geweldige kattensoort niet in gevaar brengen. Daarnaast zijn er nog verschillende ziektes waar je kat tegen gevaccineerd kan worden, zoals de niesziekte en de kattenziekte. Zo blijft de wilde kat indirect beschermd tegen ziektes en uitsterven. Met een dierenverzekering bescherm je niet alleen je eigen kat, maar ook de zeldzame wilde kat.

Wilde kat als huisdier?

Je kunt een wilde kat niet als huisdier houden. Het is niet mogelijk om ze tam te maken. Wilde katten zijn ook niet de voorouders van onze huiskatten. Dit denken sommige mensen maar dat klopt dus niet. Verwar wilde katten niet met katten die buiten zijn. Die laatste groep betreft huiskatten en verwilderde katten. Met verwilderd wordt bedoeld dat katten niet meer aan een gezinsleven gewend zijn en voor zichzelf zijn gaan zorgen.

Categorieën: KatWilde dieren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *