Een konijn dat je thuis hebt geef je brokjes en hooi. Konijnen die in het wild leven hebben dat natuurlijk niet en eten dus iets anders. Vraag je je af wat konijnen in het wild eten? Lees dan snel verder!

Een konijn in het wild is een planten eter

Konijnen zijn geen roofdieren. Ze eten voornamelijk planten, kruiden, groenten en knollen. Maar ze smullen ook graag van boeren akkers. Denk daarbij aan granen, maïs en kool. Drinken doen ze bijna niet. Omdat er veel sap zit in het eten van konijnen hoeven ze niet veel te drinken. Dat is gemakkelijk want zo wordt de kans op verdrinking veel kleiner, een konijn kan immers niet zwemmen.

Konijnen eten hun eigen uitwerpselen

Het klinkt misschien vies, maar voor konijnen is het heel normaal. Ze eten hun eigen poep op! Dit is een natuurlijk proces en lijkt veel op het herkauwen van hun eten. Door het nog eens op te eten kunnen de overgebleven voedingswaarden nog uit hun ontlasting worden gehaald. Heel efficiënt dus.

Een konijn eet dichtbij zijn hol

Wilde konijnen komen meestal niet verder dan zo’n 400 meter bij hun hol vandaan. Ze zoeken hun eten dicht bij hun huis en wat daar te vinden is en binnen hun dieet past eten ze op. Kunnen ze weinig eten vinden of is het eten op? Dan verhuizen ze naar een betere plek waar voldoende voedsel beschikbaar is voor ze. 

Konijnen eten geen dierlijke producten

Konijnen zijn echte herbivoren. Dat betekent dat ze alleen maar plantaardige producten eten. Wanneer ze bijvoorbeeld vlees of een ei zouden eten worden ze ziek. Hun maag raakt dan van streek en ze kunnen er zelfs aan doodgaan. Konijnen weten dat en je zult een konijn dus niets anders zien eten dan planten, kruiden en groenten. 


1 reactie

Luciënne · juni 4, 2021 op 11:43 pm

Eten ze wel fruit. Bijvoorbeeld appels of pruimen die van bomen zijn gevallen? En weten ze instinctmatig dat bijvoorbeeld buxus giftig voor ze is? En als je een konijn vindt, hoe weet je dan dat deze in het wild heeft geleefd?

Gr. Luciënne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *