Iedereen die een kat heeft weet dat de kat graag een tijdje van huis is. Veel mensen vragen zich af wat katten doen als ze buiten zijn. De meeste mensen weten helemaal niet wat hun kat doet als hij of zij in de tuin loopt of door de straat zwerft. Ben je benieuwd wat jouw kat doet als hij buiten loopt? Lees dan snel verder!

Katten onderhouden hun territorium

Van oudsher zijn katten echte jagers. Wanneer ze bij ons binnen wonen passen ze zich aan ons leven aan. Maar laat je hem buiten dan komt het oude jachtinstinct weer boven. Katten laten een geurtje achter in hun territorium en dat volgen ze iedere keer weer op. Zo inspecteren ze hun ‘eigen’ gebied. Die geur komt voornamelijk uit hun voetzooltjes en uit hun urine.

Terwijl de kat rondloopt bouwt hij een heel netwerk van paden waar hij geweest is en dat netwerk volgt hij keer op keer om uit te zoeken of het nog van hem is. De kat kent zijn eigen territorium op zijn duimpje en weet ook precies alle plekjes waar een prooi zich kan schuilhouden. 

Katten genieten van rust

Een kat kan uren lang genieten van lekker in de zon liggen op een rustig plekje. Ze hebben meestal ook hun vaste plekjes waar ze goed uitzicht hebben en fijn kunnen zitten of liggen. Wanneer er een bedreiging nadert en de kat is in zijn eigen territorium, dan weet hij precies waar hij naar toe moet gaan. Ze kennen hun eigen gebied heel erg goed en weten precies waar ze zich kunnen verstoppen of via welke route ze het beste kunnen vluchten.

Moet je de kat wel naar buiten laten?

Je weet dat jouw kat het heerlijk vindt om buiten te zijn. Maar je weet ook dat je bij een drukke weg woont. Kies je er dan voor om je kat het buitenplezier te ontzeggen of neem je het risico en laat je hem lekker buiten spelen? Voor veel kattenbaasjes is dit een moeilijke maar belangrijke afweging. Het LICG heeft hier een heel uitgebreid artikel over geschreven waarin de voor- en tegenargumenten worden uitgelegd. Ook geven ze tips om het risico van het buitenleven te beperken.

Categorieën: HuisdierenKat

1 reactie

Anne · maart 9, 2019 op 9:06 pm

Goede blog! Precies wat ik nodig had voor m’n spreekbeurt!!!! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *